Девня се побратимява с испанския град Фрага

Девня се побратимява с испанския град Фрага

08 октомври 2018
Девня и испанският град Фрага започват преговори за побратимяване. Това обяви кметът Свилен Шитов, който гостува на фолклорния добруджански събор "Мило ми е, мамо, драго ми е, татко".
 
Събитието се проведе през изминалия уикенд в град Лейда, автономна област Каталуния, и събра на едно място над 450 българи от диаспорите ни в Испания, Великобритания, Германия и Кипър, а така също и състави от Добруджа и Девня в  лицето на ТК "Емоция" при Народно читалище "Отец Паисий - 1928". Организатор на събора бе Асоциация "Балкански ритми - Темпо", зад която стоят българи в градовете Лейда и Фрага. 
Свилен Шитов изказва специални благодарности за поканата на уважавания девненски хореограф Мирослав Демиров, който от известно време е емигрант в Испания. "Усещането беше уникално и не може да се опише с думи. То може само да се изживее!", коментира градоуправникът.  
По време на визитата си в Испания Шитов и кметовете на Добрич и Силистра са осъществили контакти с представители на управата на провинция Лейда, със заместник-кмета на град Лейда г-н Джоан Лопес, чийто екип помага много на българската диаспора там, и с Рикардо Кабос – заместник-кмет на град Фрага, провинция Уеска, автономна област Арагон. 
"След като представих Община Девня, с г-н Кабос стигнахме до извода, че можем да си бъдем взаимно полезни, затова започваме да водим преговори за побратимяване на двата града, които са близки по големина и брой на населението. Девня може да почерпи богат опит от Фрага в сектор "Земеделие", а Фрага има интерес към тежката промишленост и ние можем да бъдем много полезни в това отношение", подчертава кметът.  
 
"Освен че в Испания завързах нови познанства, там срещнах приятели като Стела Николова от квартал "Повеляново", чиято дъщеря от два месеца е във футболния отбор на Фрага. 

Пожелах на Дидка успехи в спорта, а на сънародниците ни, с които се запознах в двата града, свалям шапка за българщината, която ме трогна до сълзи.  Благодаря и на колегите от Лейда и Фрага за гостоприемството!", завършва Свилен Шитов.