Девня засега е извън рисковата зона около огнището на африканска чума

Девня засега е извън рисковата зона около огнището на африканска чума

03 септември 2018
Девненци да бъдат бдителни и да уведомяват властите за всеки съмнителен случай с домашни свине и глигани. За това призова от профила си във „Фейсбук“ кметът Свилен Шитов, който участва в заседание на Областната епизоотична комисия по повод откритото огнище на африканска чума по домашни свине в провадийското село Тутраканци. На заседанието присъстваха министърът на земеделието и храните Румен Порожанов, изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните д-р Дамян Илиев, областният управител Стоян Пасев, кметове на общини в региона и др. 
 
Девня засега е извън периметъра на 10-километровата зона около огнището на африканска чума, в която са предприети превантивни мерки с цел недопускане разпространението на заразата, информира Свилен Шитов. Това обаче не трябва да успокоява собствениците на животновъдни обекти на територията на общината, които трябва да бъдат бдителни и да наблюдават с повишено внимание поведението на прасетата.   
 
„Ако животното проявява признаци на заболяване, не търсете възможности да го лекувате, ако констатирате смърт – недейте да разфасовате трупа с цел консумация или продажба на месото, ако забележите умрял глиган в гората, незабавно уведомете ветеринарните власти или сигнализирайте на тел. 112“, призовава кметът Свилен Шитов. 
 
Като превантивна мярка в цялата област Варна се забранява търговията, придвижването и транспорта на домашни свине с изключение на тези, предназначени за незабавно клане и след разрешение от официален ветеринарен лекар, или на такива, преминаващи транзит. Забранява се организиране на пазари и изложби на свине и свободно пасищно отглеждане на Източнобалкански свине и кръстоски на Източнобалканската свиня. Тези породи незабавно трябва да бъдат затворени във фермите.
 
Телефони за връзка с Областната дирекция по безопасност на храните: 052/ 655 - 801 и 052/ 655 - 802