Етнографска сбирка в с. Кипра

Къщата е строена в края на ХІХ в. в с. Кипра, Варненско - Община Девня и през 1992 г. в нея е уредена етнографска експозиция.  Разположена е в централната част на селото и има голям двор от декар и половина сред градини от цветя, дървета и зеленина, ограден с висока, каменна ограда. В двора има хамбар и други стопански постройки. Там е експониран и Харман (място за отделяне на сламата от житото). Сградите, в които е разположена етнографската сбирка са реставрирани през 1976 г. и са адаптирани като музеен комплекс.

Къщата е на един етаж в типично възрожденски стил от края на ХVІІІ  и началото на ХІХ век. Състои се от три стаи и обор. Етнографската експозиция разполага с около 200 експоната, свързани с бита и културата на населението в с. Кипра и Девненския край - тъкачен стан, дараци, чекръци, уреди за месене и печене на хляб, софри, люлка за бебе, мебели за уредба на селски дом от началото на ХХ век, тъкани /пешкири, престилки, възглавници, торби/, 7 носии / женски и мъжка/, плетени чорапи, пафти и др. Особено интересни са нишаните от началото на ХХ век, които са свързани със сватбените обичаи, както и обредната маска "Камила", която се прави за новогодишния обичай с маскирани изпълнители "Камили", характерен за населението в с. Кипра.

 

В къщата могат да се организират различни обичаи, които да бъдат атракция за чуждестранните туристи. Като например показ на “ Тракийска сватба “, демонстрация на месене, точени и правени на баници, точене на вино и ракия от избата на къщата.